Evolutionär produktutveckling
Nu är jag (Karin Anderö) tillbaka efter 7,5 månaders föräldraledighet. Tiden har verkligen sprungit iväg och jag har njutit av de mestadels lugna dagarna hemma. Jag är nu tillbaka på 50% och Maksim kommer arbeta vidare i projektet på 50%. Det känns riktigt kul att vara tillbaka och jag ser fram emot en spännande tid framöver med många intressanta aktiviteter och roliga projekt!
När man är föräldraledig har man tid att tänka och reflektera över allt och ingenting. Tex tänka på saker som kan tyckas naturliga och självklara men som vid lite mer eftertanke är komplexa och inte alls så självklara. Ta amning tex, utveckla en produkt som är bättre målgruppsanpassad än bröstmjölk om du kan ;) Snacka om evolutionär produktutveckling!
Bröstmjölken är individanpassad och tro mig, det finns inte ett spädbarn som inte tycker om bröstmjölk. Det företag som kan utveckla en produkt med dessa kvalitéer har garanterat säkrat sin framtid!
På detta tema vill jag passa på att berätta om en mycket intressant föreläsning av Sophie Nicklaus (PhD, Research Director at INRA) som jag var på under Pangborn. Titeln var "The role of sensory pleasure in driving eating behaviour in infants and children".
Nicklaus började med att berätta att under de tusen första dagarna, från befruktning till ca 2 års ålder (
www.thousanddays.org), har man som störst chans att påverka barnets framtid gällande matvanor, smakpreferenser, näringsintag etc. Därefter är loppet kört... (kanske inte riktigt men snudd på...). Detta kan ju göra vilken förälder som helst stressad och man börjar genast reflektera över alla gångerna det står köttbullar och makaroner på bordet... :)
Forskning visar att ju fler olika smaker ett barn (över 6 månaders ålder) "utsätts för" desto mer accepterande är de för nya, andra smaker. Intressant!
Att tycka om eller inte tycka om viss mat eller vissa smaker är inlärt och som förälder kan man alltså påverka till hög grad. Däremot är gillandet av sött medfödd. Med andra ord, lönlöst att kämpa emot när barnen tjatar om lördagsgodis... ett medfött begär... :)
Sophie Nicklaus berättade också att bröstmjölk innehåller mer umami (glutamat) än ersättning. Detta är förklaringen att barn som har ammats länge föredrar umamirika livsmedel mer än barn som fått ersättning. Så om era barn inte kan få nog av parmesan, rökta räkor och miso så har ni nu fått förklaringen ;)
Det var allt för nu. Som sagt, kul att vara tillbaka!
Hoppas vi ses på seminariet "Creating deliciousness - The impact of process on sensory quality" den 29 oktober på SP Food and Bioscience!