fredag 16 oktober 2015

Världslivsmedelsdagen

Grattis!!!

Idag, den 16 oktober, är det Världslivsmedelsdagen "World Food Day". Denna dag instiftades för ett par decennier sedan av FAO för att uppmärksamma det som ofta kallas för världens största, lösbara problem - hungern. Trots att rätten till mat är en mänsklig rättighet lider idag 854 miljoner av kronisk hunger (http://www.unric.org/sv/fns-generalsekreterarens-budskap-tal-och-artiklar/12791), vilket är var nionde människa på jorden!

Varför "Grattis!!!" som rubrik undrar du då...
Jo, grattis till dig som läser detta som lever på en plats där det finns gott om mat, till och med i överflöd. Grattis till dig som slipper oroa dig för när du ska kunna äta dig mätt nästa gång. Grattis till dig som drog vinst i livets lotteri och inte är en av de 854 miljoner för vilka mat för dagen inte är en självklarhet.

Jag uppmanar dig därför att just idag tänka lite extra på hur bra du faktiskt har det. Stanna upp vid middagsbordet, njut av varje tugga, känn smakerna, dofterna och låt alla dina sinnen få uppleva maten! Stressa inte utan stanna upp i ögonblicket och var närvarande.
Det finns ett uttryck som säger "Lev varje dag som att det vore den sista", jag skulle också vilja tillägga "Ät varje måltid som att det vore den sista".

Inte min mening att skapa en dyster stämning inför fredagsmyset... bara att göra oss mer medvetna och uppskattande!

Trevlig helg önskad jag eder alla!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar