fredag 30 oktober 2015

Happy Halloween

Happy Hallowen - Bus eller godis

Nu i helgen, nämligen den 31 oktober, firas Halloween. Traditionen kommer ursprungligen från USA men firas sedan 1990-talet också i Sverige. Även om traditionen växer år för år är det bara 2 av 10 svenskar som firar den (Svensk Handel, 2010) och ca 15% av villaägarna som skär till en pumpa (Vi i Villa, 2012).

När det gäller pumpor finns det flera olika varianter i handeln. Att de ser olika ut råder inga tvivel om men skiljer de sig åt rent smakmässigt? Här följer en lista på de vanligaste sorterna och hur de smakar.

- Muscatpumpa

Bild Muscatpumpa
Denna pumpa har en dov orange, nästan lite dammig färg. Fruktköttet är djupt orange och har en söt smak, sötast av alla pumpor.

- Spagettipumpa
Skalet på denna pumpa är ljusare och gulaktigt. Namnet spagettipumpa kommer av att fruktköttet blir trådigt när man skrapar ut det. Smaken är söt, neutral och mild och påminner om zucchini.

- Butternutpumpa

Bild Spagettipumpa
Butternutpumpan är avlång och fruktköttet är klarare och ljusare i färgen. Den smakar ungefär som en zucchini men lite kraftigare i smaken och med en sötare ton.


- Halloweenpumpa
Typen av pumpa som används för att karva ut läskiga Halloweenfigurer som ljuslyktor. Både skal och fruktkött på denna pumpa är kraftigt orange i färgen och smaken är söt och påminner om både morot och zucchini.

- Prydnadspumpa

Bild Butternutpumpa
Dessa vackra pumpor används oftast som prydnad och inte för att ätas. Visst går det att äta dem men rent smakmässigt finns det godare varianter.

Hoppas ni får en trevlig (och läskig...) Halloweenhelg!


Bild Halloweenpumpa
Bild Prydnadspumpor

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar