Diskussioner från styrelsemötet
Nyligen hade
Nordic Taste and Flavour Centre styrelsemöte. Där diskuterades kommande
seminarier och kurser: i november får vi lära oss mer om kryddor i Malmö. Läs
mer om det i kommande blogg-post!
Det diskuterades
även åt vilket håll forskningen går. Vad behöver våra medlemsföretag veta mer
om för att alltid befinna sig i framkant? Bland annat lyftes multisensorisk
upplevelse: hur smakar mat i olika ljud och ljusmiljöer? Hur kan vi bygga
funktionell mat? Hur kan vi hjälpa micro- och småföretagare att beskriva sina
produkter? Med mer medvetna konsumenter behöver företagare bättre kunna
sensoriskt marknadsföra sina produkter. Varför är smaken av just dina tomater
bättre än konkurrenternas?
Ny styrelsemedlem
är Mihaela Mihnea som välkomnades på mötet. Mihaela har en lång bakgrund inom sensoriska
studier. Hon har erfarenhet av både kemiska analyser och sensoriska tester. Hon
disputerade på vin och smakupplevelser av vin. Hon har bland annat svarat på
frågor som:
- Hur beskriver olika kulturer smaken av syrah/shiraz?
- Kan vi förutsäga vilken strävhet ett vin kommer att få?
- Hur kan vi undvika smaker av bitterhet?
- Kan vi skapa ”skydd” (coating) så att den bittra smaken inte upplevs i munnen?
- Kan vi förutsäga hur ett vin kommer att åldras?
- Vilka resultat får vi via kemiska analyser och vad kan vi få fram genom sensoriska analyser?
Mihaela har även
lång erfarenhet av att träna paneler och bygga paneler för sensoriska analyser.
Mihaela hoppas
kunna bidra till bland annat hur vin upplevs med olika produkter. Hur kan vi
odla vin i Sverige? Men sensoriska kvaliteterna är av intresse även i andra
produkter än vin. Vi vill gärna behålla bittra kvaliteter i maten, eftersom de
har en positiv inverkan på bland annat tarmen. Men samma fråga kommer upp för
juice och cider vill vi undvika den bittra smaken. Där ser Mihaela många
utvecklingsmöjligheter.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar