Godbitar på Pangborn
I söndags inleddes Pangborn Sensory Science Symposium i Göteborg,
en mässa med fokus på det senaste inom den sensoriska forskningen d.v.s. ”smakvetenskapen”.
Med över 850 deltagare lockar Pangborn forskare inom fältet från hela världen
såväl som sensoriker, produktutvecklare etc. inom livsmedelsindustrin. Nordic Taste
& Flavour Centre är naturligtvis där för att finna ”russinen i kakan”, men
också för att informera om de tjänster vi erbjuder och få fler att engagera sig
för den goda smaken. Vi kommer i de närmaste inläggen att bjuda på några av
våra insikter, belysa ny forskning med mera.
För många företag är det en stor utmaning att ta sig in på
nya marknader i främmande kulturer. Larry Lockshin, professor i marknadsföring
av vin, fick oss att fundera kring hur man kan ta sig an utmaningen på bästa
sätt. Australien har ett intresse att öka sin export av vin till konsumenter i
Kina då kineserna mer och mer börjar intressera sig för att konsumera vin.
Lockshin anseratt man bör ställa sig flera frågor som exempelvis: Hur ser
kineserna på Australien som vinland? Vad är de främsta anledningarna till att
man dricker vin? Hur väljer konsumenterna mellan produkterna? Osv.
En av de centrala delarna är hur smaken beskrivs emot
konsumenten och här ställs vinodlarna inför nya utmaningar. Våra västerländska
referensramar för att beskriva smaken är intetsägande för de kinesiska
konsumenterna. Att beskriva att något smakar
björnbär säger inte så mycket om detta inte är något som ingår i din matkultur.
Av den anledningen har man med hjälp av konsumenter börjat ta fram
referensramar för smaken som matchar den kinesiska matkulturen.
Så nu undrar vi, om ni skulle exportera något typiskt
skandinaviskt till en kultur som är främmande för produkten, vad skulle ni välja då?
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar