måndag 31 augusti 2015

Smaksynergier - Godbitar på Pangborn

Smaksynergier - Godbitar på Pangborn

När allt fler unga väljer alkoholfritt till middagen innebär det nya möjligheter för livsmedelsindustrin. För även den som avstår från alkoholen vill ha en dryck som gifter sig med rätten på tallriken. Det tog ICA fasta på och valde att samarbeta med Örebro Universitet under ledning av doktorand Asgeir Nilsen, 

ICA hade tagit fram måltidsdrycker som utvärderades i kombination med rätter av olika slag. Neutralitet, uppfriskning och synergi var de tre begrepp som användes för att beskriva hur väl vinet och maten matchar. En dryck som är mycket neutral går väl ihop med många olika typer av rätter. En uppfriskande dryck passar till kryddstark mat då den rensar gommen till nästa tugga. En dryck som skapar synergi tillsammans med en rätt innebär att de bildar en ny smakupplevelse tillsammans.

Så nu undrar vi vilket är erat bästa tips på en oväntat bra kombination av mat och dryck?



tisdag 25 augusti 2015

Godbitar på Pangborn

Godbitar på Pangborn

I söndags inleddes Pangborn Sensory Science Symposium i Göteborg, en mässa med fokus på det senaste inom den sensoriska forskningen d.v.s. ”smakvetenskapen”. Med över 850 deltagare lockar Pangborn forskare inom fältet från hela världen såväl som sensoriker, produktutvecklare etc. inom livsmedelsindustrin. Nordic Taste & Flavour Centre är naturligtvis där för att finna ”russinen i kakan”, men också för att informera om de tjänster vi erbjuder och få fler att engagera sig för den goda smaken. Vi kommer i de närmaste inläggen att bjuda på några av våra insikter, belysa ny forskning med mera.



För många företag är det en stor utmaning att ta sig in på nya marknader i främmande kulturer. Larry Lockshin, professor i marknadsföring av vin, fick oss att fundera kring hur man kan ta sig an utmaningen på bästa sätt. Australien har ett intresse att öka sin export av vin till konsumenter i Kina då kineserna mer och mer börjar intressera sig för att konsumera vin. Lockshin anseratt man bör ställa sig flera frågor som exempelvis: Hur ser kineserna på Australien som vinland? Vad är de främsta anledningarna till att man dricker vin? Hur väljer konsumenterna mellan produkterna? Osv.


En av de centrala delarna är hur smaken beskrivs emot konsumenten och här ställs vinodlarna inför nya utmaningar. Våra västerländska referensramar för att beskriva smaken är intetsägande för de kinesiska konsumenterna. Att beskriva att något smakar björnbär säger inte så mycket om detta inte är något som ingår i din matkultur. Av den anledningen har man med hjälp av konsumenter börjat ta fram referensramar för smaken som matchar den kinesiska matkulturen.

Så nu undrar vi, om ni skulle exportera något typiskt skandinaviskt till en kultur som är främmande för produkten, vad skulle ni välja då?