måndag 3 september 2018

EuroSense 2018

EuroSense 2018 - Verona, Italien

EuroSense är i full gång och Nordic Taste and Flavour Centre är naturligtvis där!

Första dagen på konferensen fick vi lyssna på 2 keynote speakers - John Prescott och Caterina Dinella.

John Prescott från Australien dök in i området perception-preferens. Det vill säga hur påverkar vår upplevelse av produkten vad vi föredrar, men också det motsatta, hur påverkar våra preferenser vad vi upplever? Prescott visade framför allt på de medierande faktorerna, som personlighetsaspekter och perceptuell känslighet. Utöver det har inlärning visat sig vara en viktigare faktor än vad man tidigare trott. Matneofobi hos vuxna är framför allt kopplat till återkommande kopplingar mellan ångestfyllda situationer och specifik mat (känt som "transference of emotion through evaluative conditioning"). Inlärningen börjar redan som foster där moderns konsumtion har visat sig inverka på vilka senare preferenser som sedan utvecklas.

Dinella från Italien lyfte behovet av en multidisciplinär ingång för att förstå preferens för olika typer av mat.

 Varför äter vem vad och när?


Dinella lyfte bland annat fysiologi, biologi, psykologi, sociologi och ekonomi utöver sensorik som förklaringsgrunder för våra matpreferenser.

Slutsatsen från dagen är att vi kan lära oss att gilla det mesta!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar