EuroSense 2018 - Verona, Italien
EuroSense är i full
gång och Nordic Taste and Flavour Centre är naturligtvis där!
Första dagen på
konferensen fick vi lyssna på 2 keynote speakers - John Prescott och Caterina
Dinella.
John Prescott från
Australien dök in i området perception-preferens. Det vill säga hur påverkar
vår upplevelse av produkten vad vi föredrar, men också det motsatta, hur
påverkar våra preferenser vad vi upplever? Prescott visade framför allt på de
medierande faktorerna, som personlighetsaspekter och perceptuell känslighet.
Utöver det har inlärning visat sig vara en viktigare faktor än vad man tidigare
trott. Matneofobi hos vuxna är framför allt kopplat till återkommande
kopplingar mellan ångestfyllda situationer och specifik mat (känt som
"transference of emotion through evaluative conditioning").
Inlärningen börjar redan som foster där moderns konsumtion har visat sig
inverka på vilka senare preferenser som sedan utvecklas.
Dinella från Italien
lyfte behovet av en multidisciplinär ingång för att förstå preferens för olika
typer av mat.
Varför äter vem vad och när?
Dinella lyfte bland
annat fysiologi, biologi, psykologi, sociologi och ekonomi utöver sensorik som
förklaringsgrunder för våra matpreferenser.
Slutsatsen från dagen
är att vi kan lära oss att gilla det mesta!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar