Under Nordic Sensory Workshop 2018 (se tidigare blogginlägg) presenterade Juhani Sibakov från Fazer sitt arbete kring
produktutvecklingen av deras, kanske mest innovativa bröd någonsin (?), bröd med
mjöl från syrsor. En limpa av Fazers nya insektsbröd innehåller hela 70 finmalda syrsor.
Insekter är fortfarande inte godkända som livsmedel i Sverige men i Finland är
det godkänt sedan några månader och Fazer genomförde mycket förarbete och
konsumentundersökningar redan innan lagstiftningen gick igenom vilket har gjort
att de är först ut på marknaden med denna ”läskigt” goda nyhet.
Insekter har sedan en tid nämnts under rubriken ”framtidens
proteiner” vilket innefattar att hitta nya, hållbara och nyttiga
livsmedelsingredienser och tekniker. Under temat framtid och hållbarhet
berättade Matis (Holly Petty) om sitt arbete kring 3D-printing. Holly har
främst arbetat med att ta tillvara fisk som riskeras att bli matsvinn och hitta
nya metoder för att få fler konsumenter att äta fisk, också få vana fiskätare
att äta fisk på nya sätt. Hennes arbete inspirerade alla deltagare och under
hennes demonstration samlades alla deltagare framför 3D-printern med
mobiltelefoner och kameror för att dokumentera det hela.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar