tisdag 22 maj 2018

Making Sense!


Nu händer det mycket i sensorikvärlden och bloggen har mycket att rapportera om framöver! Missa inte vad som har hänt på Island, Irland och framför allt vad som händer i höst!


Nordic Sensory Workshop gick nyligen av stapeln på Island. Under två dagar fokuserade vi på Making Sense, hur vi kan involvera alla våra sinnen i både livsmedelsindustrin och en vidare kontext. Key-note föreläsare var Qian Janice Wang med föreläsningen ”Look, listen, touch: Multisensory influences in the eating experience”. Janice berättade bland annat om hur färgen påverkar upplevelsen av våra smak – något som visat sig vara kulturellt betingat! Vad tycker du? Är beskt grönt eller svart? Ett glas med blå vätska visade sig i Taiwan associeras med mint, medan i Storbritannien med förvånande hallon.

En annan multisensorisk influence Janice lyfte var hur vi placerar maten på tallriken. Ska den vara mitt i, eller på assymetriskt vid en kant? När olika försökspersoner fick bedöma gick priset från 11.65 pund när maten serverades assymetriskt till 15.35 pund för mitt i tallriken. Udda antal är istället något som appellerar, vi är villiga att betala mer för 3 bitar än för 4. Föreläsningen avslutades på eftermiddagen med en workshop, där vi fick smaka choklad, ost och vin med olika bakgrund och ljud. Här på bild två sorters choklad.

I kommande blogginlägg får vi även veta mer om vad föreläsarna från RISE kunde berätta!

 Inga kommentarer:

Skicka en kommentar