torsdag 21 augusti 2014

The Sciense of Taste

Varför äter vi det vi gör???

Ja, det är en intressant fråga eller hur? Hur kan någonting som är en läckerhet på en plats orsaka rynkningar på näsan och kanske till och med avsky på andra platser? Det finns ett tydligt svar på detta och det lyder kultur. Vilken kultur vi kommer från är den enskilt viktigaste faktorn varför vi äter det vi gör. Däremot är smakpreferenser medfödda och inte beroende av kulturen. Spädbarn tycker om sött men inte bittert oavsett om de kommer från Mali, Kina eller Åmål.

Detta var bara ett av ämnena som behandlades under symposiet "The Science of Taste" i Köpenhamn den 11-12 augusti. Delar ur Nordic Taste & Flavour Centres styrelse var där och vi var mycket nöjda och kom hem fulltankade med ny kunskap från alla intressanta föreläsningar, se program och affischen nedan. Det var Ole G. Mouritsen (styrelsemedlem i Nordic Taste & Flavour Centre) som var initiativtagare till detta spännande symposium. Han är även pappa till projektet SmagforLivet som jag berättade om i förra inlägget.

Annat som diskuterades var bland annat ljud och hörseln - det glömda sinnet i sensoriska sammanhand. Har du någon gång funderat över att man faktiskt kan höra vilken temperatur en dryck har som hälls upp...? Vi fick höra exempel på detta och det rådde inga tvivel... Kokhet dryck låter på ett sätt och iskall dryck på ett annat.

Väldigt intressant är också att det finns fler och fler tydliga bevis som tyder på att vi har smakreceptorer (minst fem stycken: sött, salt, surt, bittert och umami) inte bara i munhålan utan faktiskt också längs mag- tarmkanalen. Dessa gör oss inte medvetna av smaker utan är istället nödvändiga för interaktionen mellan tarmkanalen och hjärnan som påverkar parakrina och endokrina mekanismer som utgör kärnan för metabolism och aptit reglering.

Nordic Food Lab höll en intressant presentation där Michael Bom FrØst berättade om deras arbete och hur allt de gör genomsyras av just delisiousness. Michael kommer även hålla en presentation på seminariet "Hur smakar Norden?" den 17 september på SIK. Passa då på att komma och lyssna till en inspirerande och intressant föreläsning! Därefter berättade Josh Evans om lunchen vi skulle äta dag 2. Se meny och bilder. Visst kurrar det lite i magen när man ser detta... :)

En mängd intressanta föreläsningar hölls och detta var bara ett axplock :)

Lunchmeny: Tartar av rått hjärta, ärtsoppa med bilarver,
tunga och till efterrätt en typisk dansk rätt bestående av
kärnmjölk, filmjölk, äggulor och vanilj.

 Beef heart tartare, raw

 

Peas and bees soup


Tongue and koji-chovies
(Om jag kommer ihåg korrekt är koji-chovis typ marinaden på
 potatisen som bestod av ansjovis och fermenterad gräshoppa...)
Koldskål

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar