onsdag 21 september 2016

Insektskorv - En del av det kommande proteinskiftet?

Insektskorv - En del av det kommande proteinskiftet?


Kan insekter vara en del av lösningen på behovet av klimatsmarta proteiner?
Ja det anser i alla fall forskare vid SP Food & Bioscience och Högskolan i Kristianstad där man nu utvecklar en korv baserad på mjölmask. Att producera mjölmask har mycket liten miljöpåverkan i jämförelse med exempelvis nötkött. Vidare är mjölmasken ett hälsosamt alternativ då aminosyrasammansättningen är likvärdig samt att den innehåller mindre fett. En mild smakupplevelse gör att den lämpar sig för smaksättning. Det finns också potential för en svensk produktion. Nordic Taste & Flavour Centre är en del av referensgruppen i detta projekt. Vill du veta mer? Kolla på klippet, där SVT:s reporter provar läckerbiten. I november tävlar produkten som finansierats av Vinnova i en tävling för framtidens mat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar