torsdag 31 maj 2018

Från insekter till 3D-printing – making sense?


Under Nordic Sensory Workshop 2018 (se tidigare blogginlägg) presenterade Juhani Sibakov från Fazer sitt arbete kring produktutvecklingen av deras, kanske mest innovativa bröd någonsin (?), bröd med mjöl från syrsor. En limpa av Fazers nya insektsbröd innehåller hela 70 finmalda syrsor. Insekter är fortfarande inte godkända som livsmedel i Sverige men i Finland är det godkänt sedan några månader och Fazer genomförde mycket förarbete och konsumentundersökningar redan innan lagstiftningen gick igenom vilket har gjort att de är först ut på marknaden med denna ”läskigt” goda nyhet.

Insekter har sedan en tid nämnts under rubriken ”framtidens proteiner” vilket innefattar att hitta nya, hållbara och nyttiga livsmedelsingredienser och tekniker. Under temat framtid och hållbarhet berättade Matis (Holly Petty) om sitt arbete kring 3D-printing. Holly har främst arbetat med att ta tillvara fisk som riskeras att bli matsvinn och hitta nya metoder för att få fler konsumenter att äta fisk, också få vana fiskätare att äta fisk på nya sätt. Hennes arbete inspirerade alla deltagare och under hennes demonstration samlades alla deltagare framför 3D-printern med mobiltelefoner och kameror för att dokumentera det hela.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar