fredag 27 juni 2014

Hur smakar Norden?


Ja, hur smakar Norden egentligen?

Vilka är de typiska råvarorna och smakerna från vår region och vad karaktäriserar dem? Hur kan vi använda dem på bästa sätt för att lyfta fram det enkla, rena och unika i varje råvara? Just enkelheten, renheten och de unika och för många exotiska smakerna är ofta det som lyfts när nordisk matkultur kommer på tal.

Nordisk mat och nordiska smaker är trendigt och inne! Det visar inte minst det växande intresset för kulinarisk turism i vår region. Enligt en färsk webbundersökning som det halvstatliga företaget Visit Sweden låtit göra, vill nästan 40% av de tillfrågade ägna sig åt kulinariska upplevelser under ett Sverigebesök. I denna undersökning fick 7000 Sverigeintresserade respondenter i 11 länder frågan vad de skulle vilja ägna sig åt under ett Sverigebesök. (http://partner.visitsweden.com/Startsida/Press/Pressmeddelanden/2014/Utlandska-turister-i-Sverige-vill-resa-runt-njuta-av-naturen-och-uppleva-storstaderna/)

Nordiska smaker är så mycket mer än smak. Det är traditioner och minnen som byggts upp genom årtusenden och som formar de vi är idag och vår matkultur.
På tal om minnen och nordiska smaker är det första jag kommer att tänka på barndomens somrar när klarröda, härligt mogna smultron träddes upp på långa strån. Jag satt sedan och dinglade med benen på bryggan och åt dessa fruktigt söta, solmogna bär, hörde vågorna klucka och måsarna i bakgrunden. Inte mycket kan slå detta smakmässigt...

Vill du höra mer om nordiska smaker och inspireras av den rikedom som vår region erbjuder i form av högkvalitativa och spännande råvaror? Vill du lära dig om kopplingen mellan den nordiska kosten och hälsan och vad som påverkar upplevelsen av just smaken? Framförallt, vill du smaka på Norden?  Då tycker jag att du ska anmäla tid till seminariet "Hur smakar Norden?" som kommer att hållas på SIK den 17 september 2014. Se program (öppnas i nytt fönster).









 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar