fredag 18 november 2016

Kryddkvalitet – Så säkerställer du en god smak





Peppar - Avskiljning av bär från stjälken

Kryddkvalitet –

Så säkerställer du en god smak

Kryddors egenskaper varierar kraftigt med dess ursprung
Kumarin i kanel är skadligt i höga halter, men har hälsobringande egenskaper vid låga halter, och innehållet varierar kraftigt i olika sorters kanel
Kryddor är en produktgrupp som ofta är utsatt för förfalskning. I vissa fall späds kryddor ut med jordnötsskal, vilket innebär en hälsorisk
...några intressanta axplock från seminariet "Kryddkvalitet – Så säkerställer du en god smak" som gick av stapel onsdagen den 16 november på SP Jordbruk och Livsmedel i Göteborg. En dag som förmedlade kunskap inom de flesta områden alla bör känna till som jobbar med kryddor; både inom kryddbranschen men också för alla som använder kryddor i livsmedelstillverkning. Anders Mattsson tog oss med på resa i kryddornas historia, samt förevisade hur kryddor odlas och hanteras världen över. Odling och skörd sker i stor utsträckning manuellt, vilket bl.a. medför stora risker för kontamination. Sandra Flodström guidade bland kryddornas kvalitetsegenskaper såsom smak, utseende och säkerhet, medan Daniel Molin talade om förfalskning i kryddbranschen och Christer Karlsson lärde oss mer om kontamination. ”Spice fingerprinting” är en ny teknik som kan användas för att identifiera kryddor och motverka bedrägerier, vilken presenterades av Saskia van Ruth. Allt som allt en spännande dag!  


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar