Peppar - Avskiljning av bär från stjälken |
Kryddkvalitet –
Så säkerställer du en god smak
Kumarin i kanel är skadligt i höga halter, men har
hälsobringande egenskaper vid låga halter, och innehållet varierar kraftigt i
olika sorters kanel
Kryddor är en
produktgrupp som ofta är utsatt för förfalskning. I vissa fall
späds kryddor ut med jordnötsskal, vilket innebär en hälsorisk
...några intressanta axplock från seminariet
"Kryddkvalitet – Så säkerställer du en god smak" som gick av stapel onsdagen den
16 november på SP Jordbruk och Livsmedel i Göteborg. En dag som förmedlade
kunskap inom de flesta områden alla bör känna till som jobbar med kryddor; både
inom kryddbranschen men också för alla som använder kryddor i
livsmedelstillverkning. Anders Mattsson tog oss med på resa i kryddornas
historia, samt förevisade hur kryddor odlas och hanteras världen över. Odling
och skörd sker i stor utsträckning manuellt, vilket bl.a. medför stora risker
för kontamination. Sandra Flodström guidade bland kryddornas
kvalitetsegenskaper såsom smak, utseende och säkerhet, medan Daniel Molin
talade om förfalskning i kryddbranschen och Christer Karlsson lärde oss mer om
kontamination. ”Spice fingerprinting” är en ny teknik som kan användas för att identifiera
kryddor och motverka bedrägerier, vilken presenterades av Saskia van Ruth. Allt som allt en spännande dag!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar