Vi går på smakäventyr...
3:e december anordnades seminariet ”Smakäventyr – Lustfyllt lärande
med sinnena i fokus” i samarbete med Skolmatsakademin. Fokus för dagen var att
belysa ämnet ”Smakpedagogik” från olika aspekter såväl praktiskt som
teoretiskt. Dagen lockade en blandad publik såväl förskolelärare, kostchefer,
skolkockar, forskare etc. deltog i dagens aktiviteter. Nedan gör vi några
nedslag i höjdpunkterna från dagen.
Karin Wendin visade oss exempel på de första studierna som
gjorts på spädbarn kring hur de upplever våra grundsmaker LOL :)
Jonatan Leer problematiserade den nuvarande forskningen som finns kring
ämnet smakpedagogik och ställde oss frågan: ”Borde vi inte fokusera mer på att
stärka barns nyfikenhet kring att upptäcka sitt smaksinne istället för att pusha dom
emot att göra hälsosamma livsmedelsval?”
Kurt Weid berättade om hur tävlingen Skolmatsgastro som han
är initiativtagare till bidragit till att förändra synen på skolkockarna och
höja statusen för den offentliga måltiden. Till vänster bild på vinnarlaget från Skövde 2014,
med Hans Kungliga Höghet prins Carl Philip och Tina Nordström.
Mari Sandell berättade för oss om hur gener påverkar våra
smakpreferenser. Kanske kan detta leda till att framtidens barnkullar ställer
en sådan här fråga vid matbordet?
Slutligen lät Martina Jönsson oss utforska våra sinnen genom
att vi fick göra de matexperiment som hon tagit fram till skolan för att på ett
kreativt sätt väcka barnens smaklökar. Tävlingsivern var på topp och vissa saker
var klurigare än andra.
"Vad är det för krydda jag luktar på?"
Om vi färgar yoghurt hur påverkar det då vår upplevelse av
smak?
"Hmm är det röda linser jag känner på?"
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar