måndag 30 november 2015

Knäcke med hörselkåpa – hur låter det?

Knäcke med hörselkåpa – hur låter det?



"Hur smakar egentligen en lila morot? Och vaniljstång jämfört med vaniljpulver – luktar de olika? Och hur låter det när man tuggar knäckebröd med hörselkåpa på?" 
Läs om projektet "Matlabbet" som syftar till att få barn att utveckla sitt smaksinne via en uppsjö av experiment i tidningen Buffé samt på bloggen. Ta chansen att få prova experimenten!

onsdag 18 november 2015

"Sensoriskt språk"


Status i projektet ”Sensoriskt Språk”

För två månader sedan påbörjades arbetet med projektet ”Sensoriskt Språk”, som går ut på att utveckla ett standardiserat verktyg för smakkommunikation i livsmedelsbranschen. Sedan dess har samtal förts med över 30 företag samt personer med en betydande roll inom livsmedelsbranschen. Allt från stjärnkockar till grossister, producenter och andra näringslivsrepresentanter har intervjuats, alla med sin unika syn på marknaden och dess behov. Nedan följer några lärdomar från intervjuerna, samt vad som är nästa steg på resan.
 
  • Efter besök hos bland annat Systembolaget och Arvid Nordqvist som idag har välutvecklade smakspråk, har konstaterats att ett standardiserat språk är långt ifrån omöjligt att applicera på olika produktergrupper. Detta bekräftas även av forskning som beskriver välutformade och beprövade metoder för sensorisk språkutformning.
  • Den stora majoriteten av de tillfrågade företagen har en tydlig vilja att kommunicera smak på ett standardiserat sätt både mot konsument och tidigare i värdekedjan. De tror även att behovet på marknaden och inom organisationer är stort för dessa kommunikationskanaler, internt är smakkommunikationen ofta bristfällig.
  • Många företag har en gemensam uppfattning gällande utmaningar som kan uppkomma vid framtagning av ett standardiserat sensoriskt språk. Dessa utmaningar kan sammanfattas i att göra språket (1) simpelt, (2) objektivt och (3) verifierat av mottagaren. Även konkurrens om utrymme på förpackning sågs som en viktig parameter att ha i åtanke vid språkutformning.
I nästa steg ska ett pilotprojekt påbörjas tillsammans med aktörer inom charkuteribranschen. Fokus kommer att ligga på att arbeta fram ett sensoriskt språk som kan användas för att kommunicera smak för producenter och grossister, men även ut mot konsument. Detta samarbete kommer att lägga grunden till det kommunikationsverktyg som senare ska kunna appliceras inom flera produktkategorier.
Har du frågor eller tankar kring projektet?

Kontakta anna.andersson@sp.se eller johanna.gustin@sp.se så berättar de mer!






fredag 13 november 2015

Vitlök och doft

Män - ät mer vitlök...

... i alla fall om du vill attrahera kvinnor. Enligt en studie som utförts av forskare vid Stirlinguniversitetet i Skottland och Karlsuniversitetet i Tjeckien tycker kvinnor att svett från män som ätit mycket vitlök är mer maskulint och tilltalande än från de som inte ätit vitlök.

Forskarna förklarar detta med att kvinnor kan ha utvecklat en omedveten preferens för lukten som uppkommer av vitlök då det signalerar att mannen är hälsosam och kan tänkas undgå vissa sjukdomar som vitlök sägs kunna skydda mot.
En annan förklaring skulle kunna vara att vitlöken har en antibakteriell verkan och minskar densiteten av mikrober som orsakar icke angenäm lukt. (Lär mer om studien här)

Så alla killar därute, glöm parfymen och ät vitlök istället! Men det krävs att du tycker mycket om vitlök då du bör äta minst fyra klyftor om dagen för att få den önskade effekten :)

Trevlig helg och tillsätt lite extra vitlök i helgmaten!

torsdag 12 november 2015

Barn och smak

Har du kräsna barn?
  - Skyll dig själv!

Barn kan lära sig att tycka om all mat men det påverkas av omgivningen de växer upp i enligt den nya Danska studien "MasseEksperiment 2015". 20 000 barn och unga deltog i studien som är den största i världen i sitt slag. Tidigare har man trott att barns smakpreferenser påverkas mer av generna, arvet, men resultatet visar alltså att miljön och matkulturen spelar än större roll.

"Vi vet nu att barn kan lära sig att tycka om alla mat bara de är i den rätta miljön och beroende på hur de blir presenterade för den", säger Michael Bom Fröst från Köpenhamns Universitet och forskningscentret Smag for Livet. Ni som var på Nordic Taste and Flavour Centres seminarium "Hur smakar Norden?" under hösten 2014 har träffat honom och hört honom tala varmt om våra nordiska råvaror och de unika smakerna.

Studien visar på vissa skillnader i smakpreferenser mellan flickor och pojkar. Flickor tycker bättre om hallon och råa grönsaker medan pojkar tycker mer om chili än vad flickor gör.
Även mellan landsbygden och Köpenhamn fanns skillnader där barn som växer upp i storstaden tycker mer om mörk choklad och sjögräs i sushi.

Barn som har testat många smaker under uppväxten har större chans att utveckla glädje till mat och äta mer varierat under resten av livet.
Men hur gör man då som förälder när barnen vägra äta det som står på bordet och bara skriker efter pannkakor och spagetti? Smag for Livet presenterar också tips på hur man kan göra sina barn mindre kräsna och våga testa ny mat och nya smaker, läs här.

Med andra ord, det finns hopp även för de kräsna barnen, men det kräver lite arbete.
Lycka till!!!

fredag 6 november 2015

Ridderheimsrapporten

Ridderheimsrapporten  - Smaken mindre viktig


Ridderheimsrapporten är en trendstudie framtagen av Kairos Future i samarbete med Atria Scandinavia. Den femte upplagan publicerades häromdagen och den beskriver  hur vi handlar, lagar och äter i framtiden.

Maten blir allt viktigare för oss och genom vad och hur vi äter definierar vi oss själva. Nu ska maten inte bara smaka gott utan också göra gott, både för oss på individnivå och i ett större globalt miljöperspektiv.

”Den till synes eviga sanningen om att mat måste smaka gott för att bli uppskattad håller på att kastas omkull. Nu flyttas fokus till att maten ska göra gott. Matens goda egenskaper för kroppen och samhället håller på att gå om själva smaken i betydelse för den totala upplevelsen”, säger Sophia Salonen, marknadschef på Atria Scandinavia.

Mycket intressant och läsvärd rapport! Beställ den här.

För dig som vill läsa godbitarna:
Sju trender ur Ridderheimsrapporten

Trevlig helg!