tisdag 8 juli 2014

Styrelsemöte

Styrelsemöte i Stavanger


Det var ett mycket givande styrelsemöte som hölls i Stavanger i torsdags (2014-07-03). Dessa möten är alltid så kul då alla blir så engagerade och har så mycket att säga att det inte är lätt att hålla tiden även om den är väl tilltagen...

Dagen började dock inte med styrelsemöte utan information om Måltidets Hus där vi befann oss och en rundvandring. Arna Smistad, Managing Director på Måltidets Hus, inledde med information om Måltidets Hus och hur det växte fram från en idé på en papperslapp år 1996 till invigning av nästan 8000 m2 yta för forskning och utveckling år 2009.

Därefter fick vi träffa Morten Sivertsvik som är forskningschef på Nofima. Han berättade om deras olika forskningsprojekt inom fiskerinäringen, akvakulturnäringen och matindustrin. Det är stort fokus på forskning kring just fisk och sjömat vilket inte är så underligt då dessa råvaror tillhör Norges viktigaste exportprodukter. Men precis som på SIK forskar man även kring consumer & sensory science.

Därefter berättade Helge Bergslien om projektet "Maten er ikke gitt før den er spist". Huvudsyftet med projektet är att etablera en kunskapsplattform för mat och måltidslösningar för äldre, både för de som bor hemma och för de som bor på särskilt boende. Ett mycket intressant projekt!

Till sist, innan rundvandringen, träffade vi Guro Rognså som är Norges första Ph.D inom Molekylär Gastronomi. Hon är klar under hösten 2014 och har framförallt arbetat med stabilitet på smörsåser. Hon har arbetat tätt med kockarna på "Gastronomisk Institutt" på 
Måltidets Hus och har haft sin handledare i Danmark. Henne ska vi hålla kontakt med och förhoppningsvis dyker hon upp på någon aktivitet som Nordic Taste & Flavour centre arrangerar framöver!

Därefter gick vi på rundvandring på Måltidets Hus och tittade på de fina och moderna lokalerna.
 





Efter rundvandringen var det dags för en underbart god lunch som lagats av de duktiga och kreativa kockarna på "Gastronomisk Institutt". Kan inte låta bli att lägga upp bilderna på den goda maten.
Här är menyn:

Lunsj Meny 3. juli 2014

Hovedrett
Braisert oksebryst, smørdampet sommerkål, romanesco, sherrysyltet rødbete, saltbakt gulrot, semi tørket tomat, brent småløk, kirsebærpoteter i urter og kotelettsjy

Dessert
64% sjokoladekrem, hvit sjokolademousse med grappa, hvit sjokoladeknekk med tørket vafler og yoghurtpulver, ferske bringebær, bringebær fluid gele og pikekyss






Jag vill passa på att tacka för det fina mottagandet på Måltidets Hus! Det var väldigt intressant och givande!

To be continued...
...Nästa inlägg kommer att handla om styrelsemötet och de beslut som fattades.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar