torsdag 18 september 2014

Seminarium

Hur smakar Norden egentligen...?

Ja det fick vi erfara både praktiskt och teoretiskt igår på seminariet "Hur smakar Norden?"
Jag, som helt opartisk person (...?), ska nu försöka sammanfatta dagen på några rader.
Ett spännande program med intressanta föreläsare med olika infallsvinkar på nordiska råvaror och smaker. Detta i kombination med en nordisk lunch och en mässa med nordiska produkter gjorde dagen fulländad. Det tråkiga dock var att Tareq Taylor var sjuk och tyvärr inte kunde medverka.

Eva Gunnare, Essense of Lapland, inledde dagen med en stämningsfull jojk. Hon tog oss sedan med på en resa genom årstiderna där vi fick provsmaka underbara produkter gjorda av vilda örter och bär från den lappländska fjällvärlden.
Därefter höll Elling Bere, professor i folkhälsovetenskap vid Universitetet i Agder, en intressant presentation om nordisk kost i relation till hälsa. Han ifrågasatte bland annat varför vi importerar så mycket frukt och grönt, till skillnad från animaliska livsmedel, när våra skogar är fulla av olika bär, som dessutom är nyttigare än det som importeras. Han pratade också om medelhavsdieten och vad vi kan lära av den. Bland annat att äta mer grönsaker och mindre kött, äta mer lokal och naturlig mat och mindre processad mat.

Efter Elling Beres presentation åt vi en nordisk lunch komponerad av kocken Thomas Sjögren från Swedish Taste i Göteborg. Lokala råvaror, ungtupp bland annat. Gott och passande för dagens tema! Här fick vi erfara hur Norden smakar :)Efter lunchen höll Michael Bom Frøst, lektor vid Köpenhamns Universitet och direktör på Nordic Foodlab, en intressant föreläsning "På upptäcksresa bland nordiska råvaror - innovation rotfäst i tradition". Han pratade bland annat om "the omnivore´s dilemma", vi kan äta allt men räds produkter som upplevs okända och främmande. Hur gör man då för att introducera nya, okända produkter och smaker? Jo man använder kända "bärare" för den nya smaken. Tex glass är en känd och trygg produkt men inte sjögräs, glass med smak av sjögräs är då "lösningen".
Michael pratade också om hur Nordic Foodlab arbetar och exepel på produkter de testat fram. Se blogginlägget om "The Science of Taste" för mer info och bilder.Dagens sista föreläsare var Kai Victor Hansen som är docent vid Hotellhögskolan på Universitetet i Stavanger. Hans föreläsning hette "Smak - mer än bara smak" och handlade om att så mycket mer än bara smaken påverkar smaken eller snarare måltidsupplevelsen. hur du blir bemött av serveringspersonalen, hur det ser ut i lokalen, förväntningar etc etc. Han pratade också om typiska smaker i de olika nordiska länderna, skillnader och likheter.


Efter föreläsningarna och i samband med eftermiddagsfikan hölls en liten mässa där fem olika företag presenterade sina typiskt nordiska produkter. Tanken var att också ha en industrianknytning under dagen och visa på hur olika företag utnyttjar potentialen i våra nordiska smaker och råvaror. Denna tillställning blev mycket uppskattad, både av utställare och deltagare på mässan. Företagen som ställde ut var: Essense of Lapland, Kullings Kalvdans, Klädesholmen Seafood, Grimsis och Kullabygdens Musteri. (se bilder i ordning)

 Inga kommentarer:

Skicka en kommentar