torsdag 28 augusti 2014

Sverige - Det Nya Matlandet

540 miljoner kronor till Matlandet


Idag (140828) beslutade regeringen att satsa ytterligare 540 miljoner kronor på projektet Matlandet fram till 2020, se regeringens pressmeddelande.

Förhoppningen är att skapa ännu fler nya arbeten och att öka livsmedelsproduktionen. Målet är
20 000 nya jobb fram till år 2020. Sedan 2007 har satsningen genererat 9000 nya arbetstillfällen enligt departementet, se länk.

Bland de prioriterade områdena finns bland annat utveckling av olika typer av matförädling, tex viltkött, investeringsstöd och satsningar på företag som vill utveckla sin export inom livsmedelssektorn.

Vad som händer i framtiden vet vi mer om efter valet den 14 september...

fredag 22 augusti 2014

Offentlig upphandling

Missnöje vid offentlig upphandling av mat

Livsmedelsföretage (Li) har låtit utföra en enkät som visar att många livsmedelsproducenter är missnöjda med den offentliga upphandlingen av mat och dryck. Så få som ett av åtta livsmedelsföretag som säljer till offentlig sektor tycker att upphandlingsprocessen fungerar bra.
Det positiva var dock att ambitionen och beredskapen för att öka andelen ekologiska råvaror till offentlig sektor är stor bland företagen, vilket även uppmuntras från politiskt håll.

Andel av företagen som håller med om följande påståenden om upphandlingsprocessen av offentlig mat och dryck i Sverige.
Fungerar bra 13%
För krånglig 36%
För lite hänsyn till kvalitet och smak 39%
Priset för viktigt 50%

För mer information, se Livsmedelsföretagens artikel.

Många tycker att det tas för lite hänsyn till kvalitet och smak och för mycket till priset.
Tydlig indikation på att det finns mycket att göra och att just smaken borde få ta mer plats! Det rör sig om mat till skolbarn, sjuka och gamla. Grupper där just matens smak är extra viktig för att barnen ska äta och orka med långa skoldagar eller för att gamla ska kunna glädjas under måltiderna som ofta är dagens höjdpunkt för många.

Det finns förebilder och just Herlevs Sjukhus i Danmark är ett bra exempel. Här fokuserar man på maten och ser den som en del i behandlingen och läkningsprocessen. Läs och inspireras!
Michael Allerup Nielsen som är kökschef på Herlevs Sjukhus skulle kommit och föreläst på seminariet som Nordic Taste & Flavour Centre höll den 21 maj kring offentlig måltid och smak. Tyvärr insjuknade han hastigt och kunde inte komma. Troligen kommer ett nytt tillfälle ges då Michael Allerup Nielsen mest troligt kommer att föreläsa på ett seminarium som vi anordnar på samma tema i Stavanger den 27 november i år. Mer information kommer.

Jag vill önska er alla en trevlig helg!

torsdag 21 augusti 2014

The Sciense of Taste

Varför äter vi det vi gör???

Ja, det är en intressant fråga eller hur? Hur kan någonting som är en läckerhet på en plats orsaka rynkningar på näsan och kanske till och med avsky på andra platser? Det finns ett tydligt svar på detta och det lyder kultur. Vilken kultur vi kommer från är den enskilt viktigaste faktorn varför vi äter det vi gör. Däremot är smakpreferenser medfödda och inte beroende av kulturen. Spädbarn tycker om sött men inte bittert oavsett om de kommer från Mali, Kina eller Åmål.

Detta var bara ett av ämnena som behandlades under symposiet "The Science of Taste" i Köpenhamn den 11-12 augusti. Delar ur Nordic Taste & Flavour Centres styrelse var där och vi var mycket nöjda och kom hem fulltankade med ny kunskap från alla intressanta föreläsningar, se program och affischen nedan. Det var Ole G. Mouritsen (styrelsemedlem i Nordic Taste & Flavour Centre) som var initiativtagare till detta spännande symposium. Han är även pappa till projektet SmagforLivet som jag berättade om i förra inlägget.

Annat som diskuterades var bland annat ljud och hörseln - det glömda sinnet i sensoriska sammanhand. Har du någon gång funderat över att man faktiskt kan höra vilken temperatur en dryck har som hälls upp...? Vi fick höra exempel på detta och det rådde inga tvivel... Kokhet dryck låter på ett sätt och iskall dryck på ett annat.

Väldigt intressant är också att det finns fler och fler tydliga bevis som tyder på att vi har smakreceptorer (minst fem stycken: sött, salt, surt, bittert och umami) inte bara i munhålan utan faktiskt också längs mag- tarmkanalen. Dessa gör oss inte medvetna av smaker utan är istället nödvändiga för interaktionen mellan tarmkanalen och hjärnan som påverkar parakrina och endokrina mekanismer som utgör kärnan för metabolism och aptit reglering.

Nordic Food Lab höll en intressant presentation där Michael Bom FrØst berättade om deras arbete och hur allt de gör genomsyras av just delisiousness. Michael kommer även hålla en presentation på seminariet "Hur smakar Norden?" den 17 september på SIK. Passa då på att komma och lyssna till en inspirerande och intressant föreläsning! Därefter berättade Josh Evans om lunchen vi skulle äta dag 2. Se meny och bilder. Visst kurrar det lite i magen när man ser detta... :)

En mängd intressanta föreläsningar hölls och detta var bara ett axplock :)

Lunchmeny: Tartar av rått hjärta, ärtsoppa med bilarver,
tunga och till efterrätt en typisk dansk rätt bestående av
kärnmjölk, filmjölk, äggulor och vanilj.

 







Beef heart tartare, raw

 

Peas and bees soup






Tongue and koji-chovies
(Om jag kommer ihåg korrekt är koji-chovis typ marinaden på
 potatisen som bestod av ansjovis och fermenterad gräshoppa...)
Koldskål

fredag 8 augusti 2014

Back in business

SmagforLivet


Vilken härlig sommar vi har haft, vilket kanonväder!!! Och sommaren är ju inte slut än bara för att många av oss börjar återgå till jobb och vardag igen. Än är det bara början av augusti och många soliga och varma dagar återstår förhoppningsvis! Hoppas ni haft en avkopplande och skön semester!

Planeringen av höstens verksamhet är i full gång och inom kort skickas en inbjudan ut till kursen "Flavour matching och Flavour masking". Den kommer att hållas på SIK den 21-22 oktober och vi tror och hoppas att innehållet ska intressera många av våra medlemmar.

I Danmark har det startats upp ett projekt som liknar Nordic Taste & Flavour Centre på så sätt att just smak står i fokus. Detta projekt heter SmagforLivet och Ole G. Mouritsen som sitter med i Nordic Taste & Flavour Centres styrelse är initiativtagare. Detta projekt har en liten annan inriktning då det inte direkt har industrianknytning och framförallt handlar om smakens betydelse för livsglädje och hälsa. Gå gärna in på länken och läs mer om projektet.

På måndag och tisdag åker delar av Nordic Taste & Flavour Centres styrelse ner till Köpenhamn och deltar i symposiet "The Science of Taste" som SmagforLivet arrangerar i samband med sin invigning. Det ska bli riktigt intressant då många framstående talare kommer samt att knyta nya kontakter. Tanken är också att Nordic Taste & Flavour Centre och SmagforLivet ska samarbeta så förhoppningsvis kommer vi framöver att arrangera gemensamma aktiviteter.
Jag rapporterar mer om detta under nästa vecka. Tills dess, ha en riktigt skön och go helg!