fredag 6 oktober 2017

Styrelsemöte

Diskussioner från styrelsemötet
Nyligen hade Nordic Taste and Flavour Centre styrelsemöte. Där diskuterades kommande seminarier och kurser: i november får vi lära oss mer om kryddor i Malmö. Läs mer om det i kommande blogg-post!
Det diskuterades även åt vilket håll forskningen går. Vad behöver våra medlemsföretag veta mer om för att alltid befinna sig i framkant? Bland annat lyftes multisensorisk upplevelse: hur smakar mat i olika ljud och ljusmiljöer? Hur kan vi bygga funktionell mat? Hur kan vi hjälpa micro- och småföretagare att beskriva sina produkter? Med mer medvetna konsumenter behöver företagare bättre kunna sensoriskt marknadsföra sina produkter. Varför är smaken av just dina tomater bättre än konkurrenternas?
Ny styrelsemedlem är Mihaela Mihnea som välkomnades på mötet. Mihaela har en lång bakgrund inom sensoriska studier. Hon har erfarenhet av både kemiska analyser och sensoriska tester. Hon disputerade på vin och smakupplevelser av vin. Hon har bland annat svarat på frågor som:
  • Hur beskriver olika kulturer smaken av syrah/shiraz?
  • Kan vi förutsäga vilken strävhet ett vin kommer att få?  
  • Hur kan vi undvika smaker av bitterhet?  
  • Kan vi skapa ”skydd” (coating) så att den bittra smaken inte upplevs i munnen? 
  • Kan vi förutsäga hur ett vin kommer att åldras?   
  • Vilka resultat får vi via kemiska analyser och vad kan vi få fram genom sensoriska analyser?

Mihaela har även lång erfarenhet av att träna paneler och bygga paneler för sensoriska analyser.

Mihaela hoppas kunna bidra till bland annat hur vin upplevs med olika produkter. Hur kan vi odla vin i Sverige? Men sensoriska kvaliteterna är av intresse även i andra produkter än vin. Vi vill gärna behålla bittra kvaliteter i maten, eftersom de har en positiv inverkan på bland annat tarmen. Men samma fråga kommer upp för juice och cider vill vi undvika den bittra smaken. Där ser Mihaela många utvecklingsmöjligheter.

 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar