torsdag 12 november 2015

Barn och smak

Har du kräsna barn?
  - Skyll dig själv!

Barn kan lära sig att tycka om all mat men det påverkas av omgivningen de växer upp i enligt den nya Danska studien "MasseEksperiment 2015". 20 000 barn och unga deltog i studien som är den största i världen i sitt slag. Tidigare har man trott att barns smakpreferenser påverkas mer av generna, arvet, men resultatet visar alltså att miljön och matkulturen spelar än större roll.

"Vi vet nu att barn kan lära sig att tycka om alla mat bara de är i den rätta miljön och beroende på hur de blir presenterade för den", säger Michael Bom Fröst från Köpenhamns Universitet och forskningscentret Smag for Livet. Ni som var på Nordic Taste and Flavour Centres seminarium "Hur smakar Norden?" under hösten 2014 har träffat honom och hört honom tala varmt om våra nordiska råvaror och de unika smakerna.

Studien visar på vissa skillnader i smakpreferenser mellan flickor och pojkar. Flickor tycker bättre om hallon och råa grönsaker medan pojkar tycker mer om chili än vad flickor gör.
Även mellan landsbygden och Köpenhamn fanns skillnader där barn som växer upp i storstaden tycker mer om mörk choklad och sjögräs i sushi.

Barn som har testat många smaker under uppväxten har större chans att utveckla glädje till mat och äta mer varierat under resten av livet.
Men hur gör man då som förälder när barnen vägra äta det som står på bordet och bara skriker efter pannkakor och spagetti? Smag for Livet presenterar också tips på hur man kan göra sina barn mindre kräsna och våga testa ny mat och nya smaker, läs här.

Med andra ord, det finns hopp även för de kräsna barnen, men det kräver lite arbete.
Lycka till!!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar