måndag 16 februari 2015

Ostfestivalen 2015

Ostfestivalen 2015


I helgen hölls ostfestivalen i Stockholm arrangerad av SP Food & Bioscience i samarbete med Nordiska museet.  Ostälskare flockades kring båsen för att smaka ost från olika gårdar i Sverige. Många hittade en ny favorit och ostproducenterna fann nya kunder. Ost gjord på mjölk från fjällko, getostar i många olika smaker och mozarella från svenska vattenbufflar var bara några av utställarna.

Förutom ett ivrigt botaniserade bland ost erbjöds ostprovningar i regi av Ia Orre (sommelier och vinskribent) där många lärde sig nya smakkkombinationer ost och vin, ost och öl osv. Nordic Taste & Flavour Centre fanns naturligtvis även på plats och i vår umamitävling deltog hela 229 personer.

Umami som är den femte grundsmaken är en mustig, rund smak som finns mycket i kött, svamp osv. Många tyckte det var en klurig tävling där man skulle rangordna tomat, parmesanost, morot och soja från det man tror innehåller minst umami till det man tror innehåller mest. Det var roligt att prata umami med så många och hela 41 stycken av er visade sig vara experter på umami (ni rangordnade med andra ord rätt). För er som väntat med spänning kommer här det rätt svaret:
1. Minst umami: Morot

2. Tomat

3. Sojasås

4. Mest umami: Parmesanost

Grattis till Rickard Jakobsson, Anna Lavrell och Anders Karlsson som gissade rätt! Ni belönas med ett gratis deltagande på ett valfritt seminarium arrangerat av Nordic Taste & Flavour Centre under året! Nedan presenteras festivalens andra pristagare. 

Ostfestivalens godaste ost framröstat av besökarna till mässan tilldelades för andra året i rad Orranäs gårdsmejeris Orranäs Blå (blåmögelost). Boel Dahlberg mottog priset ut Carl-Jan Granqvists hand. Carl Jan betonade i sitt tal vikten av att låta sinnena leda en i köpsituationen, för enligt honom är det de sinnesslöa konsumenterna som väljer ost efter pris.


Vidare delades hederspris ut till Sivan Johansson från Sivans Ost för hennes långa och ihärdiga arbete inom den svenska ostbranschen. Sivans Ost som tillverkar bland annat vällagrade hushållsostar är ett kännt namn för många på den svenska ostscenen.  Här ses Sivan tas emot priset ur Leif Pagrotskys hand.

Under helgen smakade också en jury bestående av ostexperter på både mjuk- och hårdost för att belöna de som tillverkar exceptionellt goda ostar. Juryns utvärdering är hård men rättvis och i år tilldelades ingen guldmedalj utan silver och bronsmedaljer. För att nå upp till prisnivåerna krävs att juryns poäng ligger på en viss nivå. Ovan ses de lyckliga pristagarna samt ordförande i Gastronomiska Föreningens Vänner Gunnar Forsell som delade ut priset och Britt Rahm och Ia Orre som är intitativtagare till festivalen.
 
Silvermedalj tilldelades:

”Sörmlands Ädel” BLÅMÖGEL, Jürss Mejeri, Sörmland

Bronsmedaljer tilldelades:
”Kvibille Ädel Special 45%” BLÅMÖGEL, Kvibille Mejeri, Arla Foods
”Kvibille Cheddar 32% 18 månader” LAGRAD HÅRDOST, Kvibille Mejeri, Arla Foods
”Allerum Grevé 18 månader” LAGRAD HÅRDOST, Skånemejerier AB
”Kvibille Herrgård 18 månader 28%” LAGRAD HÅRDOST, Kalmar Mejeri


Så nu undrar vi:
Vad hittade du för ny ostfavorit under festivalen?
Vad är ditt bästa minne från festivalen?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar